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QUESTION Section 18006.7.2 of
® the 1997 Uniform

Building Code requires minimum reinforcing steel in
"slabs-on-ground with turned-down footings". Does
this code section apply to post-tensioned slabs-on-
ground designed in accordance with Section 1816?

St ‘ s il No.. jl"he 1997 Uniform
Building Code (UBC),
Chapter 18. Foundations and Retaining Walls provides
two alternatives for the design of foundations for stud-
bearing walls: (1) footings designed in accordance
with the structural provisions of the code, and (2)
footings for which a design is not required and is not
provided. Such footings, generally of structural plain
concrete, meet the requirement set forth in Table 18-I-
C and the other prescriptive provisions of the code.
Section 1806.7.2 is intended to apply only to
foundations designed prescriptively (where an
engineered design, with calculations, is not provided).
Foundations designed using an engineered procedure
are exempt from Section 1806.7.2. This interpretation
is supported by a written opinion from the ICBO
technical staff (available from the Post-Tensioning
Institute).

COMMENTARY:

Designed footings include post-tensioned slabs-on-
ground in accordance with Section 1816. This section,
based on Chapter 6 of the Second Edition of the PTI
Design and Constriction of Post-Tensioned Slabs-on-
Ground (the "PTI method"), is part of the structural
provisions of the code. The PTI method presents a
specific engineered procedure to resist the effects of
expansive soils, and is an essentially complete set of
structural design provisions. The PTI method applies
to ribbed or stiffened foundations and to uniform
thickness foundations. Ribbed foundations encompass
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Slabs-on-Ground with Turned-Down Footings; such
slabs typically include the perimeter footings (turned-
down footings) and all interior footings. Differential
settlement, according to the PTI methocl is controlled
by Section 1816.4.9. Section 1806.7.2 is not applicable
to  post-tensioned  slabs. In post-tensioned
construction, the slabs and the ribs are usually cast in
one pour.

Engineers designing post-tensioned slabs-on-ground in
Seismic Zones 3 and 4 recognize that the 1997 UBC
prescriptive provision for non-structural slabs-on-
ground are also intended to provide for the
transmission of design base shear and overturning
forces from the structure to the supporting
soil (including the superstructure-to-foundation
connection). When following the PTI method,
engineers thus check Sections 1806.6 and 1809.1
through 1809.4 in addition to Section 1816; these
sections may require the placement of mild
reinforcement in addition to the post-tensioning. Local
mild reinforcement may be required, among other
reasons, to account for stress concentrations, to act as
chords or collectors, or to resist local shears or
bending moments induced by shear wall tie downs.

Non-designed footings follow the requirements of
Table 18-I-C. Among the other prescriptive provisions
of the code is Section 1806.7.2 that codifies for
footings in Seismic Zones 3 and 4 the long standing
design practice in California of including mild
reinforcement. This practice ties the footings together
and provides (without the need for a design) some
control of differential settlement. The footings remain
as structural plain concrete even with the No. 4 or No.
5 bars specified. In conventional residential
foundations, the slabs and the footings are usually cast
in separate pours.
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